CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Sunday, April 11, 2010

Terliur di KL

Sabtu lepas aku ke KL (Kuala Lipis) dan kebetulan aku terbaca sisipan dari metro mengenai resipi istimewa yg bole dicuba di sana nanti..
Nasi kebuli, pulut dan rendang hitam serta sambal belimbing hitam...sluurrpp..aku dah mula terliur nak try tengok..Nasi kebuli kependekan kepada nasi ke bawah duli yg dulunya hanya dimasak menggunakan minyak kepayang umpamanya pernah menjadi hidangan kepada keluarga diraja Pahang hanya bole didapati di perkampungan dekat bandar nih..Cara memasaknya hampir sama spt penyediaan nasi ayam, namun ia tidak disertakan dgn sup. Nasi nih juga hanya dimakan dgn sejenis lauk iaitu ayam goreng dan tidak dihidangkan bersama kuah atau sayur....
Sambal belimbing hitam atau sambal hitam kena ngan nasi putih pasti meleleh punyer..Camner nak buat leh tanya Lipislady..

Gitu juga lepat ubi dan kuih koci yg diadun ngan gula kabung..pergh...x caya tanya oang nih..atau cu tanya oang nih..hehe

Aku pung singgah le di medan tangga lepih (dikenali nama Cross Street pd awal 60-an) dan melangkah ke gerai md jamil pulut rendang spt yg di uar2kan...so what the happen!!!....

Huhuhuuuu.......tutuuupp....terliur pulut dan rendang hitam....yearghhh

Related Posts with Thumbnails